O.B. Gesteld (m/v)

O.B. Gesteld (m/v)
Hoi, je kent me niet, dus stel ik me even voor. Mijn naam is O.B. Gesteld. Je moet mijn naam niet verwarren met O.B. Ongesteld, die logisch gezien geen familie is.
O.B. Gesteld is niet mijn echte naam. Want ik heb geen toestemming gegeven voor het gebruik van mijn echte naam. En de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zegt dat ik voor gebruik van mijn naam, zelf toestemming moet geven en tot dan toe anoniem blijf. Mijn anonieme naam is goed gekozen, want het online telefoonboek van Nederland geeft geen treffers, ook niet bij zoeken op achternaam.

Ik heb door verschillende oorzaken flink wat schulden opgebouwd. Ik zal je mijn verhaal daarover voor nu besparen. In een volgende Blog kom ik hierop mogelijk terug. Maar neem van me aan, dat ik het niet fantastisch vind om de rest van mijn leven schulden en kosten af te moeten lossen. Ik ben door de rechter onderbewind gesteld. Beschermingsbewind noemen ze dat. Om mij te beschermen tegen de slechte mensen in de maatschappij, onder wie ikzelf, soms.

Ik bestelde een blauwe broek bij nieuwe, rood gemêleerde laarsjes. Ik bestelde drie maten, mijn maat, een grotere en een kleinere. Mijn maat paste en die hield ik dus. Ik belde ze op om te zeggen dat de middelste maat niet in de verpakking zat en dat ik verder afzag van kopen bij dat bedrijf. Na wat heen en weer gepraat, waren we het eens dat ik alles terug zou sturen, zoals ik het ontvangen en bekeken had. Zij zouden dan alsnog beoordelen in hoeverre mijn verhaal klopte. De plastic binnenzak kon ik mooi weer sealen op mijn werk. Ik denk dat het er uit zag alsof er nooit iets in had gezeten. Ik heb alles teruggestuurd en inderdaad na een week kreeg ik een creditnota en de brief dat het jammer was dat ik geen verdere aankopen wilde doen.

Dat ik nu in deze Blog ben, is omdat binnenkort Schuldenlab.nl van start gaat. Schuldenlab.nl gaat over samenwerking tussen allerlei bedrijven en overheden in Nederland om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen

De term Schuldenlab.nl is gekozen omdat deelnemers in een laboratoriumsituatie worden gebracht. De deelnemers hebben in hun werk allemaal met ‘schulden’, ‘incasso’ of ‘wetten’ te maken. Zij komen bij elkaar, in een andere setting dan hun normale werk. Ze werken samen aan de opdracht om nieuwe afhandeling van schulden te zoeken en te vinden. Dat is tof, want schulden leiden tot incasso’s en incasso’s leiden tot schreeuwerige ellende, ruzie en bijkomende kosten. Of veel erger nog, zoals afsluiting, uit huis plaatsing, of detentie.

Het is heus niet geweldig om altijd maar geen geld te hebben om eens iets leuks mee te doen. Soms is de drang te sterk, hoewel ik niet rook en geen drugs gebruik.

Ik vind bijvoorbeeld lage laarsjes erg mooi en die kan ik maar moeilijk laten staan. Zeker tijdens de uitverkoop, heb ik het te kwaad. En ja, naast de mooie laarsjes past ook uitbreiding op mijn garderobe, ook al komt die soms bij de Kringloop vandaan. Nadeel van de Kringloop is dat je daar moet betalen, voordat je de zaak verlaat.

Het is makkelijker om bij online bedrijven te shoppen. Die vragen niet direct of je kunt betalen. Ze sturen je gewoon wat je uitzoekt. Ik vind ik dit wel ‘een innovatieve oplossing voor het beperken van het oplopen van mijn schulden’.

Nou over innovatieve oplossingen rond potentiële schulden gesproken? ‘Schuldenproblematiek vergt een alle-hens-aan-dek-aanpak’, sprak koningin Máxima bij de aankondiging van Schuldenlab.nl. Ik denk echt dat ze daarbij aan mij dacht.

(598 woorden)

Aanvullend:

Ik heb de feedback van Emile geprobeerd te verwerken. Ik denk dat het is gelukt. De volgorde komt op mij verrassend over. De eerdere volgordelijkheid ben ik wat kwijt. Wel een leuke oefening om uit te voeren.

Emile is de enige die gereageerd heeft. Logisch want het is een A-opdracht.